Visdomstænder

Behandling af visdomstænder - Få bugt med smerterne

Visdomstænder er den 3. og sidste af de store kindtænder og bryder som regel frem sent i teenageårene, evt. tidligt i tyverne.

Hvis visdomstænderne sidder korrekt i tandbuen og ellers er sunde, skal de selvfølgelig bevares. Desværre er det ikke altid tilfældet, og så må de fjernes, enten ved en almindelig tandekstraktion eller operation, afhængig af hvordan tanden sidder.

Visdomstænder kan f.eks. ligge horisontalt eller have retning mod nabotænder. De kan også vokse i retning mod tungen eller ud mod din kind. Der kan opstå risiko for, at visdomstænder forvolder skade på nabotænder eller kæbeknogle. Risikoen for caries kan også forøges, idet madrester, plak og bakterier let kan gemme sig i mellemrum mellem visdomstænder og nabotænder.

Visdomstænder er ikke altid helt frembrudt. De kan være delvis dækket af slimhinde og knogle. Her er der risiko for betændelse med efterfølgende smerter, hævelser og ofte problemer med at åbne munden. Også risikoen for caries og tandkødsbetændelse er større her. Tandbørstning og brug af tandtråd er vanskelig omkring en delvis frembrudt visdomstand.

Nogle visdomstænder kommer aldrig frem, er retineret. De forbliver liggende i kæben og behøver ikke nødvendigvis at gøre skade. Det er dog en god ide med jævne mellemrum at få kontrolleret dem.

Vi anbefaler at få fjernet visdomstænderne hvis:

  • De er svære at holde rene og der hyppigt er betændelse i tandkødet omkring dem.
  • Hvis der er kommet caries i dem eller nabotanden.
  • Visdomstanden ligger skjult i kæben, men ”gnaver” på nabotanden.
  • Der er cyste omkring visdomstandens krone.

Fjernelse af visdomstænder altid foregår i lokalbedøvelse og er således smertefrit. Er du specielt nervøs, tilbyder vi angstdæmpende medicin.

Omfanget af indgrebet afhænger af tandens lejring og placering i kæbeknoglen. Hvis tanden er fuldt frembrudt, vil vi kunne trække den ud på samme måde som enhver anden tand.

Hvis den er helt eller delvist dækket af tandkød og/eller kæbeknogle, vil et lille snit i tandkødet og fjernelse af lidt knogle dog være nødvendigt. Undertiden er det nødvendig at dele tanden for at få den ud.

Har du ondt i dine visdomstænder, er du velkommen til at kontakte klinikken på telefon: 70897169, eller på mail: klinik@kbhtand.dk, og få bestilt en tid til behandling.

Vi tilbyder altid omhyggelige rodbehandlinger