Behandling af visdomstænder - Få bugt med smerterne
Visdomstænder er den 3. og sidste af de store kindtænder og bryder som regel frem sent i teenageårene, evt. tidligt i tyverne.
Hvis visdomstænderne sidder korrekt i tandbuen og ellers er sunde, skal de selvfølgelig bevares. Desværre er det ikke altid tilfældet, og så må de fjernes, enten ved en almindelig tandekstraktion eller operation, afhængig af hvordan tanden sidder.
Visdomstænder kan f.eks. ligge horisontalt eller have retning mod nabotænder. De kan også vokse i retning mod tungen eller ud mod din kind. Der kan opstå risiko for, at visdomstænder forvolder skade på nabotænder eller kæbeknogle. Risikoen for caries kan også forøges, idet madrester, plak og bakterier let kan gemme sig i mellemrum mellem visdomstænder og nabotænder.
Visdomstænder er ikke altid helt frembrudt. De kan være delvis dækket af slimhinde og knogle. Her er der risiko for betændelse med efterfølgende smerter, hævelser og ofte problemer med at åbne munden. Også risikoen for caries og tandkødsbetændelse er større her. Tandbørstning og brug af tandtråd er vanskelig omkring en delvis frembrudt visdomstand.
Nogle visdomstænder kommer aldrig frem, er retineret. De forbliver liggende i kæben og behøver ikke nødvendigvis at gøre skade. Det er dog en god ide med jævne mellemrum at få kontrolleret dem.
Vi anbefaler at få fjernet visdomstænderne hvis:
- De er svære at holde rene og der hyppigt er betændelse i tandkødet omkring dem.
- Hvis der er kommet caries i dem eller nabotanden.
- Visdomstanden ligger skjult i kæben, men ”gnaver” på nabotanden.
- Der er cyste omkring visdomstandens krone.
Fjernelse af visdomstænder altid foregår i lokalbedøvelse og er således smertefrit. Er du specielt nervøs, tilbyder vi angstdæmpende medicin.
Omfanget af indgrebet afhænger af tandens lejring og placering i kæbeknoglen. Hvis tanden er fuldt frembrudt, vil vi kunne trække den ud på samme måde som enhver anden tand.
Hvis den er helt eller delvist dækket af tandkød og/eller kæbeknogle, vil et lille snit i tandkødet og fjernelse af lidt knogle dog være nødvendigt. Undertiden er det nødvendig at dele tanden for at få den ud.
Har du ondt i dine visdomstænder, er du velkommen til at kontakte klinikken på telefon: 33153530, eller på mail: klinik@kbhtand.dk, og få bestilt en tid til behandling.
Vi tilbyder altid omhyggelige rodbehandlinger.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er visdomstænder?
- Visdomstænder er de tredje og sidste sæt kindtænder, der typisk bryder frem i alderen 17-25 år. De er placeret bagerst i munden.
Hvorfor kaldes de visdomstænder?
- De kaldes visdomstænder, fordi de normalt bryder frem i en alder, hvor man anses for at være blevet klogere eller "visere".
Skal alle have deres visdomstænder fjernet?
- Ikke nødvendigvis. Visdomstænder, der bryder korrekt frem og er sunde, kan forblive i munden uden problemer. Fjernelse er nødvendig, hvis de forårsager smerte, infektion, skader på andre tænder eller andre tandproblemer.
Hvad er symptomerne på problemer med visdomstænder?
- Symptomer inkluderer smerte, hævelse, infektion, tandkødsbetændelse, dårligt ånde, sværhed ved at åbne munden og påvirkning af andre tænder.
Hvad er en impakteret visdomstand?
- En impakteret visdomstand er en tand, der ikke har tilstrækkelig plads til at bryde helt frem eller vokse korrekt. Den kan sidde fast under tandkødet eller vokse skævt.
Hvordan foregår fjernelse af visdomstænder?
- Proceduren udføres under lokalbedøvelse, sedation eller generel bedøvelse afhængig af kompleksiteten. Tandlægen eller kirurgen laver et snit i tandkødet, fjerner eventuelt knogle, og trækker tanden ud. Såret sys ofte sammen bagefter.
Er fjernelse af visdomstænder smertefuldt?
- Selve proceduren er ikke smertefuld på grund af bedøvelsen. Der kan være smerte og hævelse efter operationen, men dette håndteres normalt med smertestillende medicin og ispakninger.
Hvor lang tid tager helingsprocessen efter fjernelse af visdomstænder?
- Heling tager normalt et par dage til en uge. Fuld heling af knogle og tandkød kan tage flere uger. Det er vigtigt at følge tandlægens anvisninger for at undgå komplikationer som infektion.
Hvad skal jeg spise efter at have fået fjernet visdomstænder?
- Bløde fødevarer som yoghurt, suppe, mosede kartofler og smoothies anbefales i de første par dage. Undgå hårde, sprøde og varme fødevarer, der kan irritere såret.
Hvilke komplikationer kan opstå efter fjernelse af visdomstænder?
- Komplikationer kan inkludere infektion, tør sokkel (alveolitis sicca), blødning, nerveskader og hævelse. Det er vigtigt at følge tandlægens efterbehandlingsanvisninger nøje.
Hvordan kan jeg lindre smerter efter fjernelse af visdomstænder?
- Brug smertestillende medicin som anbefalet af tandlægen, anvend ispakninger på kinden for at reducere hævelse, og undgå at ryge, drikke gennem sugerør og spise hårde fødevarer.
Kan visdomstænder vokse frem mere end én gang?
- Nej, visdomstænder vokser kun frem én gang. Hvis de er fjernet, vokser de ikke tilbage.