Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse eller ømt tandkød i København?

Ved tandkødsbetændelse forstås en betændelse i den del af tandkødet, som er placeret nærmest tandkronen.

I dette stadie er fibre og knoglen omkring tanden endnu ikke ødelagte. Det betyder, at dit tandkød igen kan blive sundt, hvis du i tide sætter ind med den rette behandling.

Tandkødsbetændelse opstår, hvis du ikke børster dine tænder helt rene. Bakterier vil samles på tænderne langs tandkødsranden. Disse belægninger kaldes plak, og hvis de ikke fjernes i tide, vil de forkalke og omdannes til tandsten.

Tandsten er kendetegnet ved en ujævn overflade, der desværre danner god grobund for yderligere bakterier.

Når først tandkødet er betændt, vil det hæve og blive rødligt Undertiden vil det være ømt og bløde ved tandbørstning. Kvinder vil ofte observere, at deres tandkød (gingiva) bliver mere ømt i forbindelse med menstruation, p-pille indtagelse og graviditet. Det er der ikke noget unormalt og forkert i, men skyldes blot det ændrede hormon-niveau.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Den umiddelbare behandling af tandkødsbetændelse består i at fjerne belægninger og tandsten ved en tandrensning. Betændelsen vil forsvinde i løbet af få dage. Fjernelse af tandsten kræver altid medvirken af tandlæge eller tandplejer. Det er forskelligt, hvor hurtigt forskellige personer danner tandsten.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, er der risiko for, at betændelsen kan sprede sig til dybereliggende væv. Du risikerer varigt tab af tandens rodhinde, og knoglen kan opløses. Du udvikler egentlig parodontose, der igen kan resultere i løse tænder eller tandtab. Vi anbefaler derfor jævnlig kontrol af dit tandkød.

Har du ømt tandkød eller tandkødsbetændelse i København, er det altid noget, du kan komme ind og få undersøgt hos os. Er du i tvivl om du har tandkødsbetændelse, er du velkommen til at kontakte klinikken på telefon: 70897169, eller på mail: klinik@kbhtand.dk. Du kan også kontakte vores akut tandlæge.

Læs om paradentosebehandling her.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er tandkødsbetændelse?

 • Tandkødsbetændelse, også kendt som gingivitis, er en mild form for tandkødssygdom, der forårsager irritation, rødme og hævelse af tandkødet omkring tænderne.

Hvad er symptomerne på tandkødsbetændelse?

 • Symptomer inkluderer rødt, hævet eller ømt tandkød, blødning ved tandbørstning eller brug af tandtråd, dårlig ånde og tilbagetrukket tandkød.

Hvad forårsager tandkødsbetændelse?

 • Den primære årsag er plakopbygning på tænderne på grund af dårlig mundhygiejne. Plak er en klæbrig film af bakterier, der konstant dannes på tænderne.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

 • Behandlingen indebærer forbedret mundhygiejne, herunder grundig tandbørstning to gange dagligt og daglig brug af tandtråd. Professionel tandrensning hos tandlægen er også nødvendig for at fjerne plak og tandsten.

Er tandkødsbetændelse reversibel?

 • Ja, tandkødsbetændelse er reversibel med god mundhygiejne og professionel tandpleje. Hvis det ikke behandles, kan det dog udvikle sig til en mere alvorlig form for tandkødssygdom kaldet parodontitis.

Hvordan kan jeg forebygge tandkødsbetændelse?

 • Forebyggelse indebærer god mundhygiejne: børstning af tænderne to gange dagligt med fluortandpasta, brug af tandtråd dagligt, regelmæssige tandlægebesøg, sund kost og undgåelse af tobak.

Kan tandkødsbetændelse forsvinde af sig selv?

 • Tandkødsbetændelse kræver aktiv behandling og forbedret mundhygiejne for at blive elimineret. Det forsvinder ikke af sig selv uden indsats for at fjerne plak og tandsten.

Er tandkødsbetændelse smertefuldt?

 • Tandkødsbetændelse er ofte ikke smertefuldt i de tidlige stadier, hvilket kan gøre det svært at opdage. Nogle mennesker kan opleve ømhed eller ubehag ved tandbørstning eller brug af tandtråd.

Kan tandkødsbetændelse føre til andre sundhedsproblemer?

 • Ubehandlet tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontitis, som kan føre til tandtab. Der er også en forbindelse mellem tandkødssygdomme og andre sundhedsproblemer som hjertesygdomme, diabetes og respiratoriske infektioner.

Hvor ofte skal jeg gå til tandlægen for at forebygge tandkødsbetændelse?

 • Det anbefales at besøge tandlægen mindst to gange om året for rutinemæssige tandrensninger og undersøgelser. Din tandlæge kan dog anbefale hyppigere besøg, hvis du er i risiko for tandkødssygdomme.

Hvad er forskellen mellem tandkødsbetændelse og parodontitis?

 • Tandkødsbetændelse er en mild form for tandkødssygdom, der påvirker tandkødet. Parodontitis er en mere alvorlig form, hvor betændelsen spreder sig til knoglen og vævene, der støtter tænderne, hvilket kan føre til tandtab.

Kan jeg bruge mundskyl til at behandle tandkødsbetændelse?

 • Antibakteriel mundskyl kan hjælpe med at reducere bakterier og plak i munden, men det bør bruges som et supplement til børstning og tandtråd, ikke som en erstatning. Din tandlæge kan anbefale en bestemt type mundskyl.