Implantat

Implantatbehandling med titanium

Et implantat er en kunstig rod, der er oftest lavet af titanium.

Titanium har den gode egenskab, at knoglen kan gro fast til den og dermed kan fungere som en naturlig rod, som man efterfølgende kan sætte fx en tandkrone på. Før operationen kræves en nøje undersøgelse af plads- og knogleforholdene i det relevante område samt af hele kæben.

Behandling med implantater

Indsættelse af implantater er et kirurgisk indgreb, som foregår i lokalbedøvelse. Indgrebet er ikke vanskeligt og medfører sjældent ubehageligheder for patienten. Vi borer et hul i kæbebenet, hvorefter implantatet med forsigtighed skrues på plads.

Nu forestår en helingsperiode. I denne periode må implantatet ikke belastes. Da knoglen er mindre kompakt i overkæben, vil en heling her tage noget længere end i underkæben, typisk omkring 6-7 måneder. I helingsperioden er det muligt efter tilpasning at benytte sin normale protese. Er der tale om erstatning af en enkelt tand, fremstiller vi som en midlertidig løsning en smileprotese eller en såkaldt ætsbro.

Efter vel overstået helingsperiode sikrer vi via et røntgenbillede, at implantaterne er groet fast med knoglen. Nu foretages den såkaldte abutment operation. På implantatet fastgøres et mellemstykke, som skal forbinde implantatet med mundhulen.

Efter en pause på to til fire uger tager vi herefter aftryk til krone, bro eller protese, der til sidst skrues eller cementeres fast til abutmentet.

Man kan have et implantat eller flere, afhængig af situationen. Hvis man er tandløs og ønsker implantat, skal man i underkæben have minimum 2 implantater til en trykknapprotese og i overkæben minimum 4. Hvis man ønsker en fastsiddende løsning, kræver det flere implantater.

Implantater har i dag erstattet mange tandbroer, da tandsundheden nu er så god, at det vil være synd at bore i intakte tænder for at erstatte én manglende tand.

Ønsker du flere informationer om behandlingen med implantater, er du mere end velkommen til at kontakte klinikken på telefon: 70 89 71 69, eller på mail: kllinik@kbhtand.dk

Er uheldet ude? Læs mere om akut tandlæge her.

Hvad er et tandimplantat?

Et tandimplantat er en form for kunstig tandrod, der er lavet af titanium eller andre materialer, der er kompatible med kroppen. Det er designet til at erstatte en tandrod, der er blevet fjernet på grund af skade eller sygdom. Tandimplantatet er en lille skrue, der placeres i kæben, hvor tanden mangler, og fungerer som en erstatning for tandrodens funktion i at bære tænderne. Efter at tandimplantatet er blevet placeret, skal det have tid til at hele og blive vedhæftet til knoglen. Når tandimplantatet er helet, kan tandlægen lave en krone, der placeres på toppen af tandimplantatet og fungerer som en erstatning for den originale tand. Tandimplantater kan være en god løsning for folk, der har mistet en eller flere tænder på grund af skade eller sygdom.

Hvilke funktioner har tandimplantater?

Tandimplantater har en række funktioner, herunder at:

  1. Erstatte en eller flere tænder, der er blevet fjernet på grund af skade eller sygdom.
  2. Funktionere som en erstatning for tandrodens funktion i at bære tænderne.
  3. Forbedre udseendet og funktionaliteten af tænderne.
  4. Forbedre mundhygiejnen ved at erstatte tænder, der er svære at rengøre.
  5. Forbedre taleevnen og kosten, da tandimplantater fungerer på samme måde som naturlige tænder.
  6. Forbedre selvtilliden ved at give et sundere udseende.
  7. Være en mere permanent løsning end andre tandprotese, som fx broer eller tandremme.

Tandimplantater kan være en god løsning for folk, der har mistet en eller flere tænder på grund af skade eller sygdom, og ønsker at genoprette deres tænder til deres oprindelige form og funktion.

Hvor langtid tager det at få lavet et tandimplantat?

Tiden, der kræves for at få lavet et tandimplantat, kan variere afhængigt af en række faktorer, herunder kompleksiteten af behandlingen, hvilken tand der skal have et implantat, og hvem der udfører behandlingen. I gennemsnit kan det tage fra en til tre måneder at få lavet et tandimplantat. Først skal tandlægen placere implantatet i kæben, hvor tanden mangler. Derefter skal implantatet have tid til at hele og blive vedhæftet til knoglen. Når tandimplantatet er helet, kan tandlægen lave en krone, der placeres på toppen af tandimplantatet og fungerer som en erstatning for den originale tand. Det kan være nødvendigt at have flere besøg hos tandlægen for at fuldføre behandlingen.