Paradentosebehandling i København K
Parodontose kan med rette kaldes en folkesygdom og er en betændelse i knoglen omkring tænderne, der medfører at knoglen nedbrydes.
Det er derfor vigtigt at få foretaget en paradentosebehandling inden knoglen helt forsvinder. Heldigvis har rødderne en vis længde, så om der forsvinder 1-2 mm knogle betyder ikke så meget, men hvis betændelsen fortsætter, vil kæbeknoglen i løbet af nogle år forsvinde og tanden blive løs og i værste skulle trækkes ud.
Paradentose skal tages alvorligt, da knoglen ikke vokser frem igen. Derfor kan man med en paradentosebehandling holde sygdommen under kontrol. Der kan heldigvis gøres meget for at forebygge og bekæmpe den.
Hvordan opstår paradentose?
Betændelsen opstår altid først som tandkødsbetændelse. Herfra breder den sig til ned i tandkødslommen og til kæbeknoglen. Man mener, at parodontose er en slags autoimmun sygdom, hvor kroppens forsvar mod bakterierne er for voldsom, så kroppens egne forsvarsmekanismer faktisk er med til at ødelægge området.
Årsagen er i alle tilfælde for mange bakterier i omkring tænder og tandkød, og det er derfor klart, at en omhyggelig mundhygiejne er et vigtigt forebyggende middel mod parodontosen, som kan mindske chancen for at ende i en paradentosebehandling.
Forebyggelse af paradentose
En daglig og grundig hjemmetandpleje er alfa og omega, hvis parodontosen skal holdes i ave. Udover almindelig tandbørste kan det omfatte brug af tandstikker, mellemrumstandbørster eller tandtråd. Vi giver dig den nødvendige rådgivning om kravet til din indsats i paradentosebehandlingen.
Nogle patienter har overvækst af en type bakterier, som desværre er meget aggressive og dermed fremmer parodontosen, uanset hvor flittigt de børster tænder. Der er også patienter der har meget lav resistens mod bakterierne, omvendt er der også patienter, som aldrig børster tænder og som aldrig får parodontose. Sådan er livet lidt uretfærdigt.
Symptomer for sygdommen
Har du parodontose, vil du oftest opleve blødninger og ømhed i forbindelse med tandbørstning og spisning. Der kan desuden forekomme dårlig ånde og undertiden små tandbylder.
Som regel er parodontose ikke synligt med det blotte øje. Derfor er måling af tandkødslommernes dybde ved alle tandlægebesøg en vigtig del af undersøgelsen inden selve paradentosebehandlingen. Du har begyndende parodontose, hvis dine tandkødslommer er 4-5 mm dybe eller derover. Ofte vil vi i diagnosticeringen gøre brug af røntgenbilleder (BW-optagelser) til nøjagtigere fastlæggelse af eventuelle knoglesvind.
Hvordan udfører vi paradentosebehandling og hvad kan du selv gøre?
Selve paradentosebehandlingen består af en udrensning, hvor vi fjerner tandsten og øvrige bakteriebelægninger på såvel tænder som rodoverflader, da årsagen til infektionerne skal søges her. Det medfører desværre, at det kan gøre lidt ondt at få renset nede i de snævre tandkødslommer, hvor vi ikke kan undgå at røre ved indersiden af tandkødslommen
Du kan selv gøre meget ved at ændre nogle af dine livsstilsvaner. Rygning giver øget risiko for at få og udvikle parodontose. Indtagelse af meget slik og sukkerholdige drikke giver ernæring til bakterierne så der er risiko for overvækst af dem.
Et nedsat immunforsvar og stress fremmer lidelsen, Personer med diabetes samt rygere har væsentlig større risiko for parodontose. Men man kan ikke sige at rygning og diabetes medfører parodontose, der er blot større risiko.
Du kan bestille tid til paradentosebehandling på mail: klinik@kbhtand.dk eller telefon: 33153530.
Klik her hvis du har brug for en akut tandlæge.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er paradentose?
- Paradentose er en alvorlig tandkødssygdom, der opstår, når bakterier i plak og tandsten forårsager betændelse i tandkødet og de omgivende væv. Hvis det ikke behandles, kan det føre til tandtab.
Hvad er symptomerne på paradentose?
- Symptomerne inkluderer blødende tandkød, hævet eller rødt tandkød, dårlig ånde, løse tænder, pus mellem tænder og tandkød og tilbagetrukket tandkød.
Hvordan behandles paradentose?
- Behandlingen omfatter professionel tandrensning (skalering og rodplaning), antibiotika til at bekæmpe infektionen, og i nogle tilfælde kirurgi for at fjerne dybe lommer eller regenerere knogle og væv.
Gør behandlingen af paradentose ondt?
- Tandrensning og skalering kan være ubehageligt, men tandlægen vil normalt bruge lokalbedøvelse for at minimere smerte. Der kan være noget ømhed efter behandlingen.
Hvor lang tid tager det at behandle paradentose?
- Behandlingens varighed afhænger af sygdommens sværhedsgrad. Regelmæssige besøg til tandlægen kan være nødvendige over flere måneder for at sikre, at infektionen er under kontrol.
Hvordan kan jeg forebygge paradentose?
- God mundhygiejne er nøglen til at forebygge paradentose. Dette inkluderer daglig børstning og tandtråd, regelmæssige tandlægebesøg, sund kost og undgåelse af tobaksbrug.
Er paradentose arvelig?
- Der er en genetisk komponent, der kan øge risikoen for at udvikle paradentose, men god mundhygiejne og regelmæssige tandlægebesøg kan hjælpe med at forebygge det, selv hvis du er genetisk disponeret.
Kan paradentose helbredes?
- Paradentose kan ikke helbredes helt, men det kan kontrolleres og behandles for at forhindre yderligere skade. Regelmæssig tandpleje er nødvendig for at holde sygdommen under kontrol.
Hvordan påvirker paradentose min generelle sundhed?
- Paradentose er forbundet med en øget risiko for systemiske sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og respiratoriske infektioner. Behandling af paradentose kan derfor også forbedre din generelle sundhed.
Hvad koster behandling af paradentose?
- Prisen varierer afhængigt af behandlingens omfang og tandlægens honorarer. Det er en god idé at få et prisoverslag fra tandlægen, så du ved, hvad du kan forvente økonomisk.