Rodbehandling

Få hjælp til rodbehandling i København

Vi rodbehandler for at fjerne betændelsen og dermed bevare tanden funktionsdygtig. Hvis betændelsen i tanden ikke fjernes, vil der oftest komme tandpine og i værste fald tandbyld. Hvis betændelsen fortsætter, vil den brede sig ud gennem rodspidsen til kæbeknoglen.

Rodbehandling af en tand kan være nødvendig i flere tilfælde

Hos tandlægerne ved Nørreport i indre København har man også mulighed for akutte behandlinger i tilfælde ved f.eks. en rodbehandling. 

Du har et hul i tanden, der når helt ind til nerven, og der er enten betændelse i nerven, eller betændelsen har bredt sig ud i kæbeknoglen.

Du har en tand, hvor der tidligere har været lavet en stor fyldning. Nerven har taget så meget skade, at den er død.

Du har en tand, der har været udsat for et slag eller brud, et såkaldt traume. Et stykke af tanden er knækket af, hvorved nerven er blotlagt, eller tanden har fået et hårdt stød, hvorefter nerven er død.

Hvordan udfører vi en rodbehandling?

Ved en rodbehandling renser vi den kanal, der ligger midt inde i hver rod. Ved rensningen fjerner vi det betændte væv, og når kanalen efter desinfektion er blevet steril, cementerer vi en gummiprop, såkaldt guttapercha, i den.

Når din tand er rodfyldt, kommer den for dig synlige del af behandlingen: en plastfyldning, hvis defekten har været lille, eller en krone, hvis tanden har været svækket. Som regel vil vi gerne have en observationsperiode efter rodbehandlingen, før vi tager stilling til om tanden kræver en krone.

Der er ikke to tænder der er helt ens. Der kan være næsten skjulte rodkanaler, der kan være sket forkalkning af rodkanalen, rødderne kan stritte i alle retninger, og der kan være små sidekanaler, vi ikke kan komme op i.

Det gør, at der desværre undertiden opstår komplikationer og problemer, enten under rodbehandlingen eller efterfølgende. I sådan en situation vil vi ofte anbefale en såkaldt rodresektion eller rodspidsoperation, hvor man via et snit i tandkødet går ind til rodspidsen, renser i området og lægger en fyldning på rodspidsen.

Ønsker du foretaget en rodbehandling, er meget velkommen til at kontakte os på telefon: 70897169 eller mail: klinik@kbhtand.dk.

 

Vi udfører også paradentosebehandling.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en rodbehandling?

  • En rodbehandling er en tandbehandling, der bruges til at fjerne infektion fra tandens rodkanaler. Den indebærer fjernelse af det inficerede væv (pulpa), rensning og desinficering af kanalerne og fyldning af dem for at forhindre yderligere infektion.

Hvornår er en rodbehandling nødvendig?

  • En rodbehandling er nødvendig, når tandens nerve eller pulpa bliver inficeret eller beskadiget på grund af dyb karies, gentagne tandbehandlinger, revner eller traumer.

Hvordan foregår en rodbehandling?

  • Tandlægen bedøver tanden, laver et hul i den, fjerner det inficerede væv, renser og former rodkanalerne, og fylder dem med et specielt materiale (guttaperka). Tanden lukkes derefter midlertidigt eller permanent afhængigt af behandlingsstadiet.

Gør en rodbehandling ondt?

  • Moderne rodbehandlinger er generelt smertefri, da de udføres under lokalbedøvelse. Der kan være noget ubehag efter behandlingen, men det kan normalt kontrolleres med smertestillende medicin.

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

  • Behandlingstiden varierer afhængigt af tandens kompleksitet og infektionsgrad. Nogle behandlinger kan udføres på en enkelt session, mens andre kan kræve flere besøg.

Hvad sker der efter en rodbehandling?

  • Efter en rodbehandling kan tanden være øm i et par dage. Det er vigtigt at følge tandlægens anvisninger og undgå at tygge på den behandlede tand, indtil den er fuldt restaureret, ofte med en krone.

Er en krone nødvendig efter en rodbehandling?

  • I mange tilfælde er en krone nødvendig for at beskytte den rodbehandlede tand og genoprette dens funktion, især hvis tanden er svækket eller ligger i et område med høj belastning som kindtænder.

Hvad er succesraten for rodbehandlinger?

  • Rodbehandlinger har en høj succesrate, ofte over 95%, når de udføres korrekt. Med passende pleje kan en rodbehandlet tand vare livet ud.

Hvad koster en rodbehandling?

  • Prisen på en rodbehandling varierer afhængigt af tandens placering, infektionsgrad og tandlægens honorarer. Det er en god idé at få et prisoverslag fra tandlægen før behandlingen påbegyndes.

Hvad sker der, hvis jeg ikke får en nødvendig rodbehandling?

  • Hvis en rodbehandling ikke udføres, kan infektionen sprede sig og forårsage alvorlig tandpine, bylder og endda tandtab. Infektionen kan også sprede sig til omkringliggende væv og påvirke din generelle sundhed.