Knækket tand

Behandling af knækket tand

Som udgangspunkt er tænder stærke, men selvfølgelig kan uheld forekomme.

Har du en knækket tand? Lær mere om behandlingsmuligheder her

Vores tænder er som udgangspunkt stærke, men der kan selvfølgelig ske uheld, som udfordrer eller beskadiger holdbarheden og udseendet af én eller flere af dine tænder. Oftest vil det være et resultat af en udefrakommende påvirkning som fx at bide i noget hård, få et stød eller slag i hovedet eller et styrt på cyklen. Afhængig af omfanget på dit uheld kan dette traume resultere i alt fra, at en mindre flis knækker af, til at hele tandkronen eller roden flækker. Uanset hvad dit tilfælde måtte være, er det heldigvis ofte muligt at redde tanden. På denne side kan du lære mere om, hvilke behandlingsmuligheder vi tilbyder til en knækket tand.

Sådan behandler vi knækket tænder hos Tandlægerne ved Nørreport

Når vi tilbyder dig en behandling, er det altid med udgangspunkt i din unikke situation, og dette er derfor blot eksempler på typiske behandlingsmuligheder. Udover at tænder kan knække på grund af et traume, er der også en tendens til, at rodbehandlede tænder kan flække, tænder med sølvfyldninger eller tænder med store huller. Det kan også være et spørgsmål om alder, da tænderne naturligvis svækkes over tid. Uanset hvad dit udgangspunkt er, tilbyder vi følgende muligheder, så du kan genvinde et fuldt tandsæt:

 • Er der tale om små affraktureringer af emaljen eller en generel skade i tandens ydre del, vil vi som regel reparerer dette med en mindre pladsfyldning
 • Ved mere alvorlige brud har tanden brug for en omsluttende restaurering i form af fx en krone
 • Hvis tandens nerve er blevet beskadiget, vil du få brug for en mere alvorlig behandling via fx rodbehandling og derefter forsynes denne med en krone.

Vi foretager altid en grundig forundersøgelse samt tager en samtale med dig om de muligheder, vi finder, er bedst i dit tilfælde.

Det skal du gøre ved en knækket tand

Som udgangspunkt skal du ikke selv gøre andet end at kontakte en tandlæge eller akut tandlæge med det samme. Hos Tandlægerne ved Nørreport tilbyder vi akutbehandlinger, så du er altid velkommen til at kontakte os på telefon: 70 87 81 90 eller på mail: klinik@kbhtand.dk.

Har du knækket en tand, er det vigtigt at tage til en tandlæge i København eller kontakte vores akut tandlæge for at få kigget på det.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg knækker en tand?

 • Hvis du knækker en tand, skal du skylle munden med varmt vand for at rense området og påføre en kold komprimering på kinden for at reducere hævelse. Kontakt straks din tandlæge for at få en vurdering og behandling.

Er en knækket tand en nødsituation?

 • Ja, en knækket tand kan være en nødsituation, især hvis der er smerte, blødning eller hvis tanden er alvorligt beskadiget. Det er vigtigt at søge tandlægehjælp så hurtigt som muligt.

Hvad forårsager en knækket tand?

 • Almindelige årsager inkluderer at bide i hårde fødevarer, traumer eller skader, tidligere tandproblemer, der har svækket tanden, eller slibning af tænder (bruksisme).

Hvilke symptomer er der på en knækket tand?

 • Symptomer kan omfatte smerte, når man tygger eller bider, følsomhed over for varme, kulde eller søde fødevarer, skarpe kanter, der kan skade tungen eller kinden, og hævelse omkring tanden.

Hvordan behandler tandlægen en knækket tand?

 • Behandlingen afhænger af brudets alvorlighed. Mindre revner kan repareres med kompositfyldninger, mens større brud kan kræve en krone, rodbehandling eller i alvorlige tilfælde tandudtrækning.

Kan en knækket tand repareres?

 • Ja, en knækket tand kan normalt repareres afhængigt af brudets omfang. Tandlægen kan bruge forskellige metoder som fyldninger, kroner, rodbehandling eller bonding.

Hvordan forebygger jeg, at mine tænder knækker?

 • For at forebygge knækkede tænder, undgå at bide i hårde genstande, brug en tandbeskytter under sport, undgå slibning af tænder, og besøg tandlægen regelmæssigt for kontrol og vedligeholdelse.

Er det normalt at have smerter ved en knækket tand?

 • Ja, det er normalt at opleve smerter ved en knækket tand, især hvis nerverne eller roden er udsat. Smerten kan variere fra mild til svær afhængigt af skadens omfang.

Hvad er en midlertidig løsning, hvis jeg ikke kan komme til tandlægen med det samme?

 • Hvis du ikke kan komme til tandlægen med det samme, kan du skylle munden med varmt saltvand, undgå at tygge på den beskadigede tand, og bruge tandvoks eller sukkerfri tyggegummi til at dække skarpe kanter.

Hvad koster det at reparere en knækket tand?

 • Prisen på reparation afhænger af skadens omfang og den nødvendige behandling. En simpel fyldning kan koste mindre end en krone eller rodbehandling. Det er en god idé at få et prisoverslag fra tandlægen.

Kan en knækket tand føre til yderligere komplikationer?

 • Ja, en ubehandlet knækket tand kan føre til infektion, absces, skade på tandnerven og tandtab. Det er vigtigt at få behandlet en knækket tand hurtigt for at undgå disse komplikationer.

Kan en fyldning eller krone falde ud af en knækket tand?

 • Ja, en fyldning eller krone kan falde ud, hvis tanden under er svækket. Hvis dette sker, skal du kontakte din tandlæge med det samme for at få det repareret.