Knækket tand

Behandling af knækket tand

Som udgangspunkt er tænder stærke, men selvfølgelig kan uheld forekomme.

Der kan ske alt fra at en ubetydelige flis knækker af til hele tandkronen eller roden flækker, og tanden må fjernes. Men som regel er det heldigvis muligt at redde tanden.

Oftest er det en udefra kommende påvirkning – et såkaldt traume – der udløser en sådan tandskade. Du kan ved et uheld komme til at bide i noget hårdt. Eller du får et stød eller slag i hovedet. Børn lever en risikofyldt tilværelse, og et styrt på cyklen eller voldsom leg kan have uhensigtsmæssige følger.

Svækkede tænder har en tendens til at kunne knække eller flække:
Rodbehandlede tænder har en tendens til at blive mere sprøde.

Endvidere kan ældre sølvfyldninger i munden bevirke, at tænder knækker. Populært sagt ruster sølvamalgamen, og rustprodukterne sprænger noget af den omgivende tand af.

Store huller i tænderne kan ligeledes medføre, at en tand knækker. Hullet kan underminere emaljen. Tanden svækkes, og et stykke af overfladen kan knække af.

Der kan pga. alder også ske små affraktureringer af emalje, oftest på fortænderne. Det er helt normalt, og vi prøver som regel at reparere det med en lille plastfyldning.

Har du knækket en tand, er det vigtigt at tage til en tandlæge i København eller kontakte vores akut tandlæge for at få kigget på det.