Kroner

Bliv klogere på kroner

Tandkroner er en varig og stabil løsning til bevaring af tænder, der er ødelagte pga. caries, rodbehandling, store fyldninger eller traume.

Populært sagt kan en tandkrone sammenlignes med en beskyttende hætte eller et spændebånd, som dækker den behandlede tand og dermed forebygger fremtidige skader.

Der er forskellige typer kroner:

  • Konventionel guldkrone som i dag oftest kun anvendes bagest i munden.
  • Metalkeramikkrone, som består af en guldkerne med påbrændt porcelæn yderst.
  • En ren porcelænskrone som kan dække enten hele tanden eller blot erstatte den ødelagte del.

Hvilken type der er optimal i din situation, afhænger af den konkrete situation og afgøres i samråd med tandlægen.

Din nye tandkrone giver tanden dens gamle styrke tilbage. Vi tilpasser kronen, så den passer til nabotænderne og dit bid og vil efterfølgende fungere som en intakt tand.

Vi anbefaler især kroner i følgende situationer:

Ved store revner (infraktioner), der strækker helt ind til tandbenet, bør en krone som regel foretrækkes frem for en plastfyldning, da kronen holder sammen på tanden.

En tand med en stor fyldning har ikke samme styrke som en intakt tand. I den situation vil en krone kunne forebygge brud og skader.

En rodbehandlet tand er en sprød tand pga. den manglende nerve og blodforsyning. Det medfører, at den let knækker. Også her vil en krone kunne forebygge eller afhjælpe brud og skader.

Hvis dine tænder er meget misfarvede eller har en kedelig facon, vil porcelænskroner eller facader kunne skabe et helt nyt og smukt tandsæt. Kontakt os i dag på telefon: 33153530, eller mail: klinik@kbhtand.dk. Du er også altid velkommen til at komme forbi klinikken. 

Hvad er en tandkrone?

En krone på en tand er en form for tandrestauration, hvor en kunstig skaller lignende kappe laves og placeres på toppen af en tand for at give den større styrke og holdbarhed. Krone er et andet ord for kroner. Det er en måde at genopbygge en tand, der er blevet skadet, har mistet struktur eller er blevet fjernet på grund af tandkødsbetændelse. Krone kan også bruges til at ændre udseendet af en tand, for eksempel ved at ændre dens form eller farve. Krone er lavet af et materiale, der typisk er stærkere end tænder, såsom porcelæn, guld eller metal. Det kan være nødvendigt at fjerne en del af tanden for at give plads til kronen.

Hvor længe holder en tandkrone?

Det afhænger af mange faktorer, herunder det materiale, som kronen er lavet af, dine mundhygiejnepraksis og dine spisevaner. I gennemsnit kan en krone på en tand holde i op til 15 år, men nogle kan vare længere, mens andre kan kræve udskiftning før. Det er vigtigt at vedligeholde god mundhygiejne ved at børste tænderne to gange om dagen og bruge tandtråd regelmæssigt, da dette kan hjælpe med at forlænge levetiden for din krone. Det er også en god idé at besøge din tandlæge regelmæssigt for undersøgelser og professionel rengøring, så eventuelle problemer med kronen kan opdages og rettes i de tidlige stadier.

Hvad koster det at få lavet en krone på en tand?

Prisen for at få lavet en krone på en tand varierer afhængigt af en række faktorer, herunder materialet, der anvendes til kronen, kompleksiteten af behandlingen, hvilken tand der skal have en krone, og hvem der udfører behandlingen. I gennemsnit kan prisen for at få lavet en krone på en tand være fra omkring 1000 kroner til flere tusinde kroner. Det kan være en god idé at undersøge forskellige tandlæger og sammenligne priser, inden du beslutter dig for, hvem der skal udføre behandlingen. Det kan også være en god idé at tjekke, om behandlingen er dækket af din tandforsikring.

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en kronebehandling?

  • En kronebehandling indebærer at dække eller "kronere" en beskadiget tand med en kappe lavet af keramik, metal eller en kombination af materialer. Dette gøres for at beskytte tanden og forbedre dens udseende og funktion.

Hvornår er en krone nødvendig?

  • En krone kan være nødvendig, når en tand er stærkt nedbrudt, knækket, har gennemgået rodbehandling, eller har en stor fyldning, der kompromitterer tandens struktur.

Hvordan foregår en kronebehandling?

  • Behandlingen kræver normalt to besøg. Under det første besøg slibes tanden ned, og der tages et aftryk for at skabe kronen. En midlertidig krone sættes på. Ved det andet besøg fjernes den midlertidige krone, og den permanente krone cementeres på plads.

Hvor længe holder en krone?

  • Levetiden for en krone varierer afhængigt af materialet og hvor godt man plejer den, men de kan holde mellem 10 til 15 år eller længere med korrekt mundhygiejne og regelmæssige tandlægebesøg.

Gør det ondt at få en krone?

  • Proceduren indebærer normalt lokalbedøvelse, så man bør ikke føle smerte under behandlingen. Der kan være noget ubehag eller ømhed efter behandlingen, men dette er typisk mildt og kortvarigt.

Hvad koster en kronebehandling?

  • Prisen på en kronebehandling kan variere afhængigt af materialet og tandlægens honorarer. Det kan være en god idé at få et prisoverslag fra tandlægen inden behandlingen påbegyndes.

Hvilke typer kroner findes der?

  • Der findes flere typer kroner, herunder porcelænskroner, metalkeramikkroner, helkeramikkroner og guld- eller metallegeringskroner. Valget af type afhænger af tandens placering, æstetiske krav og patientens præferencer.

Hvordan vedligeholder jeg min krone?

  • Det er vigtigt at opretholde god mundhygiejne ved at børste tænderne to gange dagligt, bruge tandtråd, og gå til regelmæssige tandlægebesøg. Undgå at bide i hårde genstande, da dette kan beskadige kronen.

Vil du bestille tid til behandling?

Book online her